2007. január 25., csütörtök

Lélegzõ festék: szilikátbázisú festék, festés ára

Kicsit le vagyok maradva a napló írásával az események mögött. A legutóbbi bejegyzésben még a felújítandó részen a falakat glettelték, meg betonoztak. Azóta már festettünk, elkészült a burkolat és be is költöztünk az új részbe. Megpróbálom idõrendben közzétenni az azóta elkészült dolgokat.

Tehát a festés:

Mivel itt egy öreg házról van szó (és közben kiderült, hogy tényleg gond van a vízszigeteléssel is) tehát némi nedvesedéssel mindenképp kell számolni. Ezt nem lehet a hagyományos módszerekkel megoldani. Itt azt csinálták az elõzõ tulajok, hogy cementtel lekenték kívül-belül a házat, hogy a víz és a sók ne dobják le a vakolatot. Ez azért is nagyon rossz megoldás, mert a vizesedést nem szünteti meg, a keletkezõ nedvességet nem párologtatja el, ellenben még feljebb kúszik a nedvesség, tehát lényegében az egész falnak sokkal rosszabb lesz az állapota. A régi fényképeken ez jól látszik.


Tehát a nedvességet ki kell szellõztetni. Ehhez szellõzõ, azaz légáteresztõ vakolatot kell készíteni. A vakolat szellõzõ képességét a glettelésnek sem szabad lezárni, tehát ahhoz is lélegzõ glettet kell használni. És a következõ fontos réteg a festés.

Miért jó a lélegzõ, páraátersztõ fal?

Ehhez bemásolok ide egy részt az egyik honlapról amit a kutogatás közben találtunk:

"javítja a lakótér klímáját. A falak adják a lakás legnagyobb felületeit. Ha a fal épületbiológiai szempontból megfelelõ anyagokkal és technológiával készül, nagyon sok nedvességet képes tárolni - felvenni és leadni - anélkül, hogy penészedne. Ebben nagy szerepe van a falfesték megválasztásának. Míg a mûgyanta diszperziós festékek páraáteresztõ képessége minimális, a természetes anyagú falfestékek messzemenõen páraáteresztõek. A lakás klímája, páratartalma sokkal jobb, a légnedvesség optimális, vagy mindig közel áll ahhoz külön párásító vagy páramentesítõ berendezések nélkül is. Ha a falak nem páraátersztõek - kicsit leegyszerûsítve, da valójában mégis - egy mûanyag dobozban élünk. Ez is sok alattomos légúti megbetegedés, allergia kialakulásához járulhat hozzá. "

http://www.auro.hu/auro/gyik.htm?pAnsShow=all - falak festése beltérben résznél.

Egyébként ezen kívül is sok jó tipp van mindenféle falak festésével kapcsolatban a honalpon.

Általában mindenhol diszperziós festéket (diszperzitet) használnak a családi házak festésére is. Ez ebben az esetben egyáltalán nem ajánlott ez, mivel a diszperziós festékek mûanyag bázisúak (minél több benne a mûanyag, annál olcsóbb) és lezárják a fal szellõzését. Némelyik kis mértékben szellõzik, de messze nem úgy mint pl. a szilikátbázisú festékek.

Legelõször is körülnéztünk az interneten, milyen beltéri szilikátbázisú festéket lehet kapni. Elsõ kutatásunk nem járt sikerrel, az derült ki hogy ilyen nincs is :(


Aztán elmentünk a közelünkben levõ Teknos festékboltba (úgy látom nincs honlapjuk) mivel úgy hallottuk a kõmûvesünktõl, hogy ott lehet kapni beltéri szilikátbázisú festéket.


És tényleg volt nekik. Sõt még színre keverve is lehetett kapni (ez mondjuk alapfeltétel ma már).


Napsárga színt szerettünk volna, de a színskálája nem volt annyira széles, mint a hagyományos (értsd: diszperziós) festékeké. Ami sárga színt lehetett volna választani az nekünk nem tetszett, így egy érdekes megoldáshoz folyamodtunk:


Úgy döntöttünk, hogy a körítõ falak (amik nedvesek) fehér beltéri szilikátbázisú festékkel legyenek festve, a többi válaszfal (új YTONG fal) pedig egy jobb minõségû, némileg azért légáteresztõ diszperziós festékkel lesz festve - amibõl már lehetett napsárga színt is választani.

A festés ára: a szilikátos beltéri festék (10 l) 12.000 Ft volt, a másik 3000 körül plusz 2500 a színkeverés, így összesen 18.000-be jött ki a 4 helység festéke (kb. 36 m2). Volt még valamenyni diszperzites fehér festékünk, azzal festettük le a plafont.


A festés technikáját itt nem részletezem, ezen a honlapon a praktikus tanácsok részben részletesen is le van írva.

A festést saját kezüleg készítettük, ezzel is megspóroltunk egy csomó pénzt.


Régebben kísérleteztünk már a házi színkeveréssel is, de olyan drága a szín, hogy anyagilag sem éri meg. A másik, hogy sokszor foltos lesz a házilag kikevert festék, és nem is mindig lesz olyan színû mint szeretnénk - szóval én a tapasztalataink alapján nem ajánlom a házi színkeverést.

A szilikátfestéknek kicsit más a textúrája, ezért csak dekorcsíkkal elválasztva, vagy sarokban váltva lehet diszprzióssal együtt alkalmazni.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Mi vert fal és tégla kombinációjú házat vettünk. A rombolós építős részen már túl vagyunk.
A vakolat légáteresztő és most a festésben gondolkozunk. Szeretnénk ebben is légáteresztő festéket választani. Legegyszerűbb az lenne, ha mész vagy szilikátbázisút kevertetnénk, de annak a színeit túl halványnak találjuk és a festő is alátámasztotta ezt.
A latex alapú festékeket nézegettük, amikre rá van írva, hogy légáteresztő. Esetleg van tapasztalatod, vagy tanácsod? (A Supralux Évszakok-at, a Dulux konyha és fürdőszobát, a Héra Prémiumot, és a Polifarbe Platinum Kid-et találtam eddig).

A másik kérdésem az lenne, hogy láttam laminált padlót raktatok le. Miért azt és nem padlószőnyeget? Nem tudjuk ezt sem eldönteni, félek, hogy esetleg a külső fal mentén felpúposodik. Nincs problémátok a laminált padlóval, ahogy vályogház és nem hideg?

A DUÓ PARKETTA vidékre is ingyen szállít? Jól értelmeztem amit írtál, hogy a négyzetméter árban benne van a szegélyléc meg minden????

Így hirtelen más nem jut eszembe :D
Válaszod előre is köszönöm!

Gabi

Joczek írta...

Hasznos írás!
Nálunk hasonló helyzet volt, alul szárító vakolattal javított a kőműves. A festőnek mondtam, hogy szilikáttal fesse az egész előszobát, alul pedig páraáteresztő glettet használjon. Végül felül (fehér) distzperzitet használt, alul szlikátot, de alul nem glettelt! Mert szerinte az rontja a szellőzést. Pedig vannak páraáteresztő glettek, a Bamumitot javasoltam. Most glett nélkül meg csúnya, rücskös a szilikáttal festett rész, elült a diszperzitestől. Egy másik festő, akit végül nem bíztunk meg, még rosszabb lett volna: diszperzittel egy az egyben lefestette volna az egész falat úgy, hogy előtte le se kaparta volna a régi, vegyes festékrétegeket.

Névtelen írta...

Szervusztok!
Nálunk is szárító vakolat van kb. térdmagasságig a falban, az utólagos injektálás mellett.
Tehát a fal vízszigetelését megpróbáltuk orvosolni, de alul,a padló alatt újraszigetelni, felszedni, szétverni mindent: hát erre nem volt pénz, se energia.
Jelenleg még nincsenek szegélylécek. Látom, hogy a padló szélén gyakran kicsapódik a nedvesség, és megjelenik a penész.
Szerintetek milyen szegélylécet lehet így feltenni? Van-e "lélegző" szegélyléc, vagy pedig épp olyan, ami annyira zár, hogy a penészspórák ne jöjjenek majd át a légtérbe (allergiás vagyok..)? Ez utóbbi egyáltalán jó megoldás?
Mit tanácsoltok?
Köszi a választ!

NePa írta...

Szia!
Az allergia nem jó hír egy ilyen lakásban, könnyen asztma válik belőle a vizesedés és a penész miatt. Sajnos nekünk is ez lett a vége. Ha teheted költözz el. Addig is én egy műanyag szegélylécet raknék, és odaragasztva, hogy ne jöjjön ki a penész.