2006. november 25., szombat

Megkötöttük a szerzõdést - szoc.pol átvitele

Egy családi ház felújítása 18. rész

Ma délután 2 és fél 4 között megkötöttük a szerzõdést. Az eladók egy nyugdíjas házaspár, nyugdíjazásuk elõtt talán a boltot vezették ami ház elejében van.

Az ügyvéddel minden fontos dolgot egyeztettünk. A számunkra egyik legfontosabb a szoc.pol átvitele volt.

A lényeg az, hogy ha valaki szoc.polt (lakásépítési kedvezmény) vesz fel a lakására, akkor arra 10 évig elidegenítési tilalmat jegyeznek be. Ez elvileg azt jelenti, hogy nem adhatja el a lakását.
A gyakorlatban viszont azt jelenti, hogy eladhatod, de másik lakást kell helyette venned, méghozzá olyant, ami értékben ugyanolyan, vagy nagyobb értékû mint az eladott lakás, és komfortfokozatban is ugyanolyan, vagy jobb. Ennek a jogi szabályozásnak az a lényege, hogy ne tudják pénzt kivenni a lakásodból azáltal, hogy kisebb értékû lakást veszel.

Ez eddig is megoldott volt, a mostani lakásunkra is már így hoztuk át a szoc.polt.
Építkezés esetében lett volna bonyolultabb a dolog, ugyanis a tövény szerint addig nem veszik le a régi lakásról a terhet, amíg az újra nem lehet rárakni. Ez pedig építkezés esetében elég hosszú idõ, tehát gyakorlatilag nem lehetett eladni a lakást, mivel nincs az az élõ, normális ember, aki így terhelten megvesz egy lakást.

Erre itt Pécsen kitalálták (kb. 5 évvel az után hogy az elsõ építkezésünk meghíusult), hogy mégis lenne egy mód az építkezésre: ügyvédi letétbe kell helyezni a szoc.pol összegét, és így leveszik a terhet a lakásról, a visszafizetési kötelezettséget meg felfüggesztik. A dolog hátulütõje, hogy csak akkor adják vissza a pénzt, ha már megvan a használatbavételi engedély, egy építkezénél meg ez elég nagy összeg.

Építkezés esetén még az is probléma lett volna, hogy november-december táján adtuk el a lakásunkat, és ahhoz, hogy ne kelljen a vételi és eladási különbözet után adót fizetni, jövõ év májusáig be kellett volna mutatni a használatbavételi engedélyt. Ez persze még el sem kezdett építkezés esetén lehetetlen lett volna. Ebben az esetben be kell fizetni az adót (nálunk, ez kb. 800.000 Ft lett volna, amit aztán a használatbavételi engedélykor egyben, vagy részletekben vissza lehetett volna igényelni)

A mostani helyzet számunkra minden szempontból kedvezõbb.


Nem kell befizetni az adót, mivel ugyanolyan összegben vettük a házat, mit amennyiért a lakást eladtuk. A másik a szoc.pol, mivel az áthozatalnál az a feltétel, hogy a tulajdoni lapon széljegyben már szerepeljünk mint vevõk, és akkor egy kérvénnyel át lehet vinni a terheket az egyik lakásról a másikra.

UI:
Közben ez a dolog változott, ugyanis csak akkor lehet átvinni a szocpolt ha már teljesen a nevünkön van az új ház, ezért ügyvédi letétbe kellett helyeznünk a szoc.pol és az áfavisszatérítés összegét - ami jól megbonyolította a dolgot!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Most találtam a blogodra, és a szocpol átvitellel kapcsolatban kérdenék Tőled , ha lehet.
Mennyi ideig kellett letétbe tenni a pénzt? Amíg a másik a nevedre kerül, vagy tovább? Szomszédomnak 1 évre kellett letenni, holott az új a nevén van. Vagy Ők nem voltak elég figyelmesek? Nekünk most "lóg" a levegőben az eladás, de meg is lenne a másik párhuzamosan.
Köszönöm
Hajni

NePa írta...

Szia Hajni!

Ha meglévő házra, vagy lakásra akarod átvinni, akkor csak addig kell letétbe rakni, amíg a nevetekre nem kerül a másik, akkor újra lehet kérvényezni, hogy adják vissza. Most már új rendszer van, nem az ügyvédnél kell letétbe rakni, hanem közvetlenül az államkincstár számlájára kell befizetni. Mi pont megjártuk, mert átutaltuk az ügyvédnek, aztán utalhatta vissza, és csak az idő ment vele.
Építkezésnél viszont addig kell letétben lennie a pénznek, amíg meg nem kapja a ház a használatbavételi engedélyt.

Sok sikert!

Üdv:

Panni

Ui: bocs, hogy csak most válaszolok, elküldtem a levelet egy noreply címre :)))