2007. január 10., szerda

Baumax-os padlásfeljáró beépítése

A padlásfeljárónak saját története van.

A házat úgy vettük meg, hogy a padlásra nem tudtunk felmenni, mivel a felújítás során gipszkartonnal eltakarták a régi feljárót, úgyhogy bemondásra elfogadtuk hogy normális, átlagos az állapota. Tehát már nagyon vártuk a pillanatot, amikor végre felmehetünk a padlásra - hogy igazolódjon az a reményünk, hogy a padlással, födémmel, fedélszékkel, szóval a tetõvel semmi gond nincs. A kibontás elég könnyû volt, de nagy kérdés volt, hogy az elõszobának azon a részén ahová szántuk a feljárót el fog -e férni úgy hogy le is lehessen nyitni.

A födém megbontása elõtt nem tudtuk hogy milyen irányban állnak a gerendák, vagy hogy egyáltalán hol helyezkednek el. A szoba 7,2x5 m-es volt, ezért az volt a feltevésünk, hogy a rövidebb irányban van lefedve a födém. Ehhez képest óriási volt a meglepetés, hogy a fordított irányban van fedve, tehát minimum 7,5 m hosszú fa gerendákat használtak a födém készítésekor. Ráadásul akkora szerencsénk volt, hogy a gerendakiosztás pont úgy volt, hogy az addigra már felfalazott elõszoba és szoba falak pont a legjobb helyre estek.

Ennek mondjuk az volt az elõzménye, hogy aznap reggel, amikor kitűztük a válaszfalak helyét, egy "isteni ötlettõl" vezérelterve megváltoztattam önkényesen a leendő előszoba méreteit - és csodák csodájára pár nap múlva a gyakorlat igazolta ennek a helyességét :))

A padlásfeljárót a Baumax-ban vettük meg. Pont lemaradtunk az elõzõ havi akcióról, de még így is nagyon jutányos áron, 16.000 Ft -ért vettük meg. A padlásfeljáró mérete 70x120-as. Volt egy számmal kisebb is, de mivel elfért ez a nagyobb inkább azt vettük meg. Közben kiderült hogy a kisebb ráadásul drágább is volt (22.000) de ez pont csak a pénztárnál derült ki :)

A beépítéskor elég sokat elszórakoztak vele a kõmûvesek, mivel nem olvasták el a beépítési útmutatót :)) Elõször beépítették a kerete, kiékelték, becsavarozták ... majd mint aki jól végezte dolgát a nyílást befedték hungarocellel. Pár nap múlva kezdeményeztem, hogy most már szeretnénk tényleg felmenni a padlásra körülnénzi, úgyhogy jó lenne beépíteni a lépcsõt is.
Ekkor derült ki, hogy bizony-bizony a szerelvényeket amik a lépcsõt rögzítik, még a keret beépítése elõtt fel kellett volna csavarozni a keretre. Úgyhogy kibontották és újra felrakták :)

0 megjegyzés: