2007. január 5., péntek

Légáteresztő belső vakolat készítése


Posted by Picasa

Egy régebbi bejegyzésben írtam, hogy a házon kívülrõl (és néhol belülrõl is) vizesedés látszott. Elõször arra gyanakodtunk, hogy nincs vízszigetelve a ház, de megbontottuk egy helyen kívülrõl a vakolatot és megtaláltuk a vízszigetelést.
Végül egy másik építésszel konzultálva arra jutottunk, hogy valószínüleg lukas lehet az eresz (ez késõbb igazolódott is), illetve a régi bolt részen (ebbõl alakítottuk ki a három új szobát) nem volt megfelelõ a fûtés, és a falakhoz voltak tolva a polcok, emiatt nem tudott a fal megfelelõen szellõzni, és a nedvesség is kicsapódott. Kívül rádaásul cementtel le is volt kenve jó erõsen a lábazat, ami még feljebb nyomta a vizesedést. Belül még néhány helyen le is volt csempézve a fal, ami szintén nem tett jót az öreg falaknak.

Tehát ezekre a problémákra azt találtuk ki, hogy leverjük belül a csempét, és a régi vizes vakolatot lélegzõ (légáteresztõ) vakolatra cseréljük. Kívül is körben le fogjuk verni a cementes vakolatot.

Bár rábíztuk a választást a kõmûvesre, végül azért jól sült ki a dolog, mivel ilyeneket vett:
Terranova Weber san L200 javítóvakolat
Terranova Weber San L300 simítóvakolat


Az egyik építõanyag kereskedésben szereztünk egy jó vastag Terranova-Weber katalógust, amiben benne van részletesen a techológia, de az interneten is nagyon jól benne van.
A Terranova-Weber honlapja.

Fontos, hogy a lélegzõ vakolatot nem szabad a festéssel sem lezárni, ezért a festék megválasztásakor is figyelni kell erre. A legalkalmasabbak a szilikát bázisú festékek. Mi még nem tartunk itt, de azért erre is elõre kell már gondolni.

Címkék: lélegzõ vakolat, Terranova-Weber

posted by My maps @ vasárnap, január 14, 2007

0 megjegyzés: